Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016

Εκπαιδευτική επίσκεψη σε Αστεροσκοπείο "Αριστεύς"

 Ομάδα μαθητών της Α' Λυκείου επισκέφθηκε το αστεροσκοπείο "Αριστεύς" με τους καθηγητές κ.κ. Κ. Δεσυνιώτη και Δ. Μπούντα.

Το Αστεροσκοπείο Λάρισας συμμετέχει σε διεθνή αστρονομικά ερευνητικά προγράμματα 
με σημαντική προσφορά τα οποία σχετίζονται με τον Ήλιο, τις επιπροσθήσεις της Σελήνης και την αστρική φωτοηλεκτρική φωτομετρία. Επίσης συμβάλει και στον τομέα της γεωφυσικής με σχετικό πρόγραμμα. Τέλος το Αστεροσκοπείο Λάρισας έχει εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα για την ευρύτερη περιοχή του θεσσαλικού διαμερίσματος.


 Η ενημέρωση έγινε από τον φυσικό κ. Χουινάβα σε θέματα που αφορούν τον Ήλιο ,όπως για την φωτόσφαιρα, την χρωμόσφαιρα του αλλά και για την διαμόρφωση της βιόσφαιρας στον πλανήτη μας. (ιστοσελίδα Αστεροσκοπείου).Ακόμα παρατήρησαν την Ηλιακή δραστηριότητα από το τηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου και συμμετείχαν σε δραστηριότητες του εκπαιδευτικού τους προγράμματος.
Προγράμματα στα οποία συμμετέχει το
Αστεροσκοπείο Λάρισας
 • Ήλιος α. Φωτόσφαιρα
  β. Χρωμόσφαιρα
  γ. Sudden Ionospheric Disturbance (SID)
   
 • Επιπροσθήσεις Σελήνης Σημαντικό διεθνές αστρονομικό πρόγραμμα που αφορά το χρονικό προσδιορισμό των επιπροσθησόμενων και αποκαλυπτόμενων αστέρων από το δίσκο της Σελήνης.
  Οι πραγματοποιούμενες παρατηρήσεις των επιπροσθήσεων της Σελήνης αποστέλλονται στην International Occultation Timing Association (IOTA), που έχει και τη διεθνή εποπτεία του προγράμματος.
  Ο διεθνής κωδικός του Αστεροσκοπείου Λάρισας για το πρόγραμμα αυτό είναι SZ4L1.
 • Αστρική φωτοηλεκτρική φωτομετρία 
 • Γεωφυσικό πρόγραμμα
 • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου