Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

2015 έτος Μανόλη Αναγνωστάκη

Η Β' Λυκείου - στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας ¨Μελοποιημένη ποίηση" πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης στην αίθουσα Μ. Αναγνωστάκη (στις 4-12-2015). 
Οι μαθητές με τους καθηγητές τους κ.κ. Ελένη Καλαφάτη και Κωνσταντίνο Δεσυνιώτη είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πτυχές από την ζωή και το έργο του ποιητή. Το 2015 συμπληρώνονται  ενενήντα χρόνια από τη γέννηση του Μανόλη Αναγνωστάκη και ο Δήμος Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε αρκετές εκδηλώσεις για τον ποιητή. 
 Η έκθεση ήταν δομημένη σε «έξι + 1» ενότητες, μέσα από τις οποίες οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με γνωστά και άγνωστα έργα του ποιητή ενώ συμμετείχαν σε δραστηριότητες κατά την διάρκεια της επίσκεψης.Τέλος από την τελευταία του συνέντευξη αξίζει τον κόπο να κρατήσουμε το προσωπικό του πιστεύω για την τέχνη των ποιητών.Η ποίηση, δηλώνει ο Αναγνωστάκης, είναι προϊόν της θέρμης και της αδιαμεσολάβητης ματιάς της νιότης, εκπροσωπώντας μια πρώιμη περίοδο της ανθρωπότητας.
 Όσο ενηλικιώνεται ο κόσμος, η ποίηση υποχωρεί, για να παραχωρήσει τα πρωτεία στην πεζογραφία και στο δοκίμιο, που εξυπηρετούν λειτουργικότερα τον ώριμο νου. 
Η ποίηση αντλεί από τα νιάτα το ορμέμφυτο και την αμεσότητά της, που θα σβήσουν μοιραίως με την πάροδο του χρόνου, ακόμα κι αν ο ποιητής θα συνεχίσει να δίνει με πείσμα τον καλόν αγώνα. Όπως το έκανε ο ίδιος μέχρι το τέλος της ζωής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου